maandag 28 februari 2011

Ondernemerschap in de dop

Het eerste persbericht rond het project 'ondernemerschap in de dop' waar ik de komende twee jaar aan mag werken;


Project ‘Ondernemerschap in de dop’ leert kinderen ondernemen
Basisschoolleerlingen als ware ondernemers aan de slag
Kinderen zijn van nature ondernemend, het zijn ‘ondernemers in de dop’. Om ervoor te zorgen dat leerlingen een positieve kijk op ondernemerschap krijgen en houden, is het belangrijk om aan te sluiten op hun ondernemende houding, en deze te stimuleren en verder te ontwikkelen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Daarom start de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) samen met regionale partners uit Onderwijs, Ondernemers en Omgeving (de drie O’s) het tweejarig project ‘Ondernemerschap in de dop’.

Doel
Om de ondernemende houding van kinderen te koesteren, te prikkelen en verder te ontwikkelen, zijn enthousiaste leraren nodig die weten hoe ze dit voor elkaar krijgen. Het project ‘Ondernemer-schap in de dop’ leert leraren in het basisonderwijs en pabostudenten hoe ze leerlingen de juiste kennis en vaardigheden bijbrengen. En wel zo dat ook de (potentiële) leerkrachten zélf vanuit enthousiasme voor en nieuwsgierigheid naar ondernemen hun eigen ondernemende houding (her)vinden en versterken. Zodat ze deze houding als vanzelfsprekend toepassen in hun manier van lesgeven en kinderen goed voorbereid worden op de samenleving van de toekomst.

Netwerk
Het project wordt gedragen door een breed en divers netwerk. Het FabLab Arnhem, dat in juni 2010 gestart is, vormt het centrum van dit netwerk. Deze broedplaats voor creativiteit, vernieuwing en ontdekken, zal gebruikt worden om leerlingen, (toekomstige) leraren en opleidingsdocenten te inspireren en aan te zetten tot ondernemen. Vanuit de HAN nemen de faculteiten Educatie (penvoerder van het project), Techniek en Economie & Management (FEM) deel aan het project. Daarnaast participeren 5 basisscholen van de Vereniging Protestants Christelijk BasisOnderwijs in de gemeente Rheden in het netwerk. Er wordt nauw samengewerkt met Goedtraining, Ondernemers Kontact Arnhem (OKA), het Centrum voor Ondernemerschap van de HAN, Gelderland Onderneemt (GO!) en M2S Organisatie Transformatie. Samen zijn deze partijen uitstekend in staat om initiatieven in de regio te verbinden en te versterken. De brede en diverse expertise die ze in huis hebben, biedt mogelijkheden om met en van elkaar te leren.

Activiteiten
Er wordt een programma ‘Ondernemerschap in de dop’ ontwikkeld dat basisscholen de mogelijkheid biedt om in samenwerking met het FabLab Arnhem leerlingen ondernemend te laten leren. Voor opleidingsdocenten van de pabo en FEM (HAN) wordt een training ontwikkeld.
Via zogenoemde combistages werken studenten van de HAN-faculteiten Educatie (pabo), Techniek (verschillende opleidingen) en Economie & Management (verschillende opleidingen) gezamenlijk aan het ontwikkelen van allerlei marktproducten voor het onderwijs. Bij deze activiteiten gaat het niet alleen om de uitvoering ervan. Het gaat ook om het ontwikkelen van een lerend netwerk waarin verschillende ondernemers actief betrokken worden en waardoor een professionele ondersteuningsstructuur ontstaat, gericht op een ondernemende houding.

- - einde persbericht - - -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten